21 Måder at Dø

20. October 2018 Off By lana88

 

 

 

 

Title: 21 Måder at Dø

Author: Sarah Engell

Udgivelsesår: 2014

Sideantal: 335

Forlag: Carlsen Sonar

ISBN: 978-8711344460

Finished Reading: October 2018

Genre: Realism Yung Adult

Stars: 4

 

 

 

 

 

 

 

This is my personal review without spoilers of the actual plot.

 


 

Hvor lang tid tager det at gå fra at være en af klassens mest populære piger til at være en social taber, udstødt og stemplet af alle? Ikke ret lang tid, konstaterer Stella, da hun efter en misforståelse kommer på kant med sin bedste veninde, Amalie. I løbet af ingen tid får Amalie vendt klassen mod Stella, og hun skyer ingen midler: Facebook-hetz, sms’er og groteske Youtube-klip. Stella er forsvarsløs og kan ikke andet end se til, mens hendes hadeside får flere og flere likes, og Amalies angreb bliver mere og mere ondskabsfulde. En lille trøst er Filippa, der også går i klassen, men hvor meget er en veninde egentlig værd, hvis hun ikke tør mødes, når andre ser det? Stella kan mærke, hvordan hun langsomt dør indvending. Den musik, der før var hendes et og alt, visner, og de få mennesker, som hun stadig stoler på, falder fra en efter en. Så hvad er der tilbage at kæmpe for? Ingenting. Det er jo bare at vælge en af de 21 måder, som hun har listet op. 21 måder at dø .

 


 

The book is only available in Danish now but I believe that, it will be available in other languages soon.

First time I read it, it took me about a day to finish and I must say I was truly shocked by how personal the story felt. It’s really heartbreaking and intense! However, I’m not going to read it again though, since it’s making me depressed. It feels like the plot was carefully researched pre the writing process. At the beginning of each chapter, there’s a black page with a story from the real world with teens committing suicide.

Language wise it’s easy to read and is very authentic and relatable. I think that every teen girl and boy should read the book and prevent any amount of suicides related to bullying. The author made some interesting characters and I’m sure that anyone of us can recognize these people from our own childhood which again, makes it scary realistic. Maybe the one bullying is called Maria or Charlotte instead of Amalie. This book made me realize that Fantasy and other supernatural genres aren’t the only good genres out there but Realism YA is certainly a genre I’ll read more of, especially of this author.

The book is a roller coaster of emotions at times I was crying and others I had hopes for Stella and her future. Other times I was happy that things might change for the better.

Read the book! It doesn’t matter if you’re a boy/man or Girl/woman – just do yourself the favor of reading the book! Let’s be good to each other and help preventing the next Stella/Amalie feud.

Even after reading it and whilst writing this review, my head is still all wrapped up in the story. It made a huge impact with me.