XY

12. October 2018 Off By lana88

 

 

 

 

Title: XY

Author: Nicole Boyle Rødtnes

Udgivelsesår: 2015

Sideantal: 196

Forlag: Alvilda

ISBN: 978-8771651232

Finished Reading: October 2018

Genre: Realism Young Adult & Romance

Stars: 3

 

 

 

 

 

 

 

This is my personal review without spoilers of the actual plot.

 


 

“‘Du har en tilstand, som vi kalder for XY-pige. Det betyder, at selvom du ser ud som en pige, så er du genetisk set faktisk en dreng,’ siger hun.

Ordene snor sig i mit hoved. Vikler sig sammen til små eksplosioner, der efterlader sorte huller i mine tanker. Det giver ingen mening. Jeg skulle have været en dreng, men blev en pige. Min krop har leget gemmeleg i 15 år og skjult, hvad den er. Selv for mig. Mest for mig.”

Da Asta som 15-årig får meldingen om, at hun er en XY-pige og derfor genetisk set en dreng, falder hendes verden sammen. Hun kæmper med vrede og selvmordstanker – men så møder hun Christoffer. Han har selv forsøgt at begå selvmord, og med ham kan hun tale om alt det, som de andre ikke forstår. Langsomt forelsker Asta sig i Christoffer. Men kan man elske uden køn?

XY er en del af en trilogi om temaerne kærlighed og identitet. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.

Læs også Hul i hovedet, som handler om pigen Vega, der efter en hjerneblødning mister sit sprog. Hele hendes liv vendes på hovedet, indtil hun møder Theo, som også har mistet evnen til at tale – men kan man elske uden ord?

 


 

I was bored at first and frankly, I was about to quit but then it turned around and became such a fantastic read. It was fun, educational and emotional. I was very surprised by some things that happened, and I’m sure you’ll be surprised as well. Our main character Asta is such a sweet person your typical teen that experience the unthinkable and it was cool go get to know the thought process behind through first person narrator.

Language wise its cool how at the start of each chapter there’s a little text of stuff that happened in the past. Really, cool feature that made it easier to understand our main character. I’d recommend this book to anyone above fourteen and older – It may or may not be a book you’ll read more than once but it will surely make you think about what it means to feel abnormal about yourself.

Our other main character Christoffer was an interesting character. Even though the book wasn’t about him we get to know him as well as our main character – and I’m sure he will become a favorite of yours too!

In a way, I’m not sure how to feel. After reading this book. I’m sad and couldn’t help myself from tearing up.

I’m mad about the ending and that’s why I’m only giving the book three stars. If only it had been a little happier, I would have been as well. It’s not fair!