Hul i Hovedet

10. October 2018 Off By lana88

 

 

 

 

Title: Hul i Hovedet

Author: Nicole Boyle Rødtnes

Udgivelsesår: 2014

Sideantal: 211

Forlag: Alvilda

ISBN: 978-8771057270

Finished Reading: October 2018

Genre: Realism Young Adult

Stars: 3

 

 

 

 

 

 

 

 

This is my personal review without spoilers of the actual plot.

 


 

“Du skulle have set Susan!” Ida himler med øjnene. “Festens tema var gangsters og ludere, men alligevel …!” “Hvor kort var hendes kjole?” spørger jeg. Eller det troede jeg. Men en rynke i Idas pande fortæller mig, at det ikke var det, der kom ud. “Hvad kost var festen?” gentager jeg, og nu kan jeg godt høre, at noget er galt. “Nå, hvad det kostede at komme ind?” spørger Ida. “40 kroner – det var ingenting.” Jeg ryster på hovedet. Ida tænker igen. “Hvor mange, der kom? “Jeg ryster på hovedet igen. “Lige meget,” siger jeg så. Jeg kan se på hende, at det slår hende lidt ud, at jeg klokker i det. Det må også være nederen at være den, der altid skal lege gæt og grimasser med spasseren.

Til en fest slår Vega hovedet og får en hjerneblødning. Da hun vågner på hospitalet, har hun mistet sit sprog, og det føles, som hele hendes liv er forsvundet sammen med ordene. Men en dag møder hun Theo, der ligesom hende har svært ved at tale. Men kan man elske uden ord? Og hvad skete der egentlig den aften, hvor Vega kom til skade?

 


 

The book was very educational in a way. It was interesting how the author made it seem so realistic. After I finished reading it I was curious as to how she made it all seem so real – it turns out she had someone close to her suffer the same disease as our main character.

It was easy to read, took me about 3 hours to finish it and after reading it I felt it missed something, I still do though! I would have liked the ending to be a bit better. Not a fan of book where you need to make your own ending – and that’s how it felt with this book. What had me interested was the way it’s written! How we as readers new what our main character was feeling at all times and how – in her head – she explained things but never could say. She was indeed very likable our sweet Vega. This book could be of use in school as teaching material and for that reason I’d recommend everyone really to read it even though it’s YA for the most part.

I’m sure you’ll get an emotion of sorts out of this book. It’s not the type of book you read only to put it back on the shelf – it makes you think and perhaps become somewhat a better person because you can relate to how Vega and Theo was feeling.